Bahan-bahan :
Bumbu halus:
Cara Membuat :
1.
Panaskan
air banyak, masak hingga mendidih. Masukkan potongan buntut sapi kemudian rebus hingga berbusa. Buang airnya.
2.
Didihkan
kembali air yang baru, masukkan buntut lalu rebus hingga lunak.
3.
Panaskan
minyak, tumis bumbu halus sampai wangi dan matang.
4.
Masukkan
tumisan tadi ke dalam panci rebusan buntut.
5.
Masukkan
wortel dan kentang. Masak dengan api kecil hingga mendidih.
6.
Masukkan
garam, gula pasir, cengkeh, bunga lawang, kayu manis, kapulaga dan pala
kemudian sesuaikan rasanya.
7.
Masukkan
seledri.
8.
Masak
hingga buntut empuk dan bumbunya meresap.
9.
Terakhir,
masukkan daun bawang dan irisan tomat. Angkat.
10. Siap disajikan.
No comments:
Post a Comment
Komentar Anda sangat berguna dan penting untuk membangun Blog ini menjadi lebih baik lagi.
Terima kasih untuk tidak SPAMMING!